04 Kámoši a turisti

0

Díky první návštěvě Toma&Natky z Čech se mi podařilo víc prozkoumat Stockholm. Prochodili jsme velkou část města, nevynechali každodenní Fiku (fika = švédská pauza na kafe a zákusek, většinou typická kanelbulle – skořicový šnek). Vyzkoušeli jsme i švédskou specialitu v podobě masových koulí a bramborové kaše ve výborném bistru/restauraci Meat balls for people na ostrově Södermalm. Rozhodně stojí za návštěvu, pokud budete ve Stockholmu!

Na konci října přijeli do Stockholmu kluci z Honest guide Honza Mikulka a Janek Rubeš natáčet video o studiu v zahraničí. Kdo je neznáte rozhodně zkoukněte nějaký díl na Youtube. Díky Jankovi si procvičíte angličtinu a zjistíte jak málo Prahu znáte. Zašli jsme s nimi na pivo a nestačili se divit – To si takhle přijde skupina Čechů do hospody, vzápětí dorazí i švédský kámoš ze Stockholmu s brilantní češtinou (mamku má Češku) a všichni si náhodou přisedneme ke stolu, kde sedí další napůl Čech ze Stockholmu. Takže ve výsledku je v hospodě slyšet čeština víc než švédština. Inu, svět je malý a o náhody tu není nouze. Video o Erasmu ve Stockholmu by se mělo objevit i na Seznam zprávách, tak jsem zvědavej co tam ze mě kluci střihnou. (EDIT: celý článek i s videi dostupný na seznamzpravy.cz)

Další návštěva byla napůl ze Švédska. Kolega Filip se kterým jsem studoval bakaláře na strojárně na ČVUTu je totiž na Erasmu v menším studentském městě Linköping asi 2 hodiny vlakem od Stockholmu. Pohodová dvoudenní návštěva zahrnující fiky, centrum Stockholmu i stylovou hospodu Bara Enkelt s levným pivem (na Švédsko levným samozřejmě) na Södermalmu. Filip chtěl původně na Erasmus taky do Stockholmu. Bohužel nebylo dostatek míst, takže dostal maloměsto. Dalo by se i říct, že jsem ho částečně vyšoupnul já, sorry man!

Co je na Erasmu prostě skvělý, že s lidma, který jste před měsícem ani neznali najednou sedíte u jednoho stolu na bytě jednoho z nich a jíte domácí pizzu, kterou pro vás připravil váš švýcarský kámoš. Jen tak. Prostě vám den předem napíše, že už má hotový sugo, který vařil 6 hodin, zejtra že udělá těsto a večer byste mohli přijít a posedět u večeře. Prostě něco, co člověk asi těžko zažije někde jinde než právě na Erasmu.

Článek byl sepsán v listopadu 2018. Publikován 6.2.2019.